понеделник, 9 април 2012 г.

Listeria monocytogenes




Какво представлява листерията?

Листерията е вид бактерия, която се открива навсякъде в почвата, подземните води и растенията. Зеленчуците могат да се заразят от почвата или от натуралните торове. Животните и хората могат да пренасят листерията в телата си без да се разболяват. Микроорганизмът е бил открит както в различни сурови храни-меса и зеленчуци, така и в обработени храни, които са заразени след обработката-студени месни деликатеси, меки сирена. Повечето инфекции при хората се получават от приемането на заразени храни.

Повечето хора не са под заплаха от листериоза. Но някои групи хора попадат в рисковата група, защото са по възприемчиви към листериозата. Освен бременните жени и неродените им деца и новородените, в групата са и възрастните хора, хора със занижена имунна система след лечение на рак, СПИН, диабет, бъбречни заболявания и други. Хората от тази рискова група могат да сведат риска да се инфектират с листериоза до минимум, като спазват някои правила при приготвянето и съхранението на храната си.

Защо листериозата е особено опасна за бременната и бебето?

Хормоналните промени по време на бременността карат имунната система на жената да отслабне и тя става по-податлива на листериозата. Според Центъра за превенция и контрол на инфекциите, вероятността бременна жена да се инфектира от листериоза е около 20 пъти по-голяма отколкото при друг възрастен здрав индивид. На практика една трета от случаите на листериоза са регистрирани при бременни жени. Листериозата може да се предаде на плода чрез плацентата дори и ако майката не показва никакви признаци на инфекция. Това може да доведе до преждевременно раждане, аборт, раждане на мъртво дете, увреждания и инфектиране на новороденото.

Предава ли се листериозата чрез майчината кърма?

Теоретична вероятност за предаването на Listeria monocytogenes чрез кърмата съществува, но тя не е доказана до сега.

Как мога да разбера, че съм инфектиран с листериоза?

Симптомите на листериозата могат да се появят едва след няколко дни, дори седмици, след заразяването и могат да бъдат съвсем леки, вие може даже да не разберете, че сте инфектирани. Ето защо е особено важно да сте предварително внимателни с храната, която приемате при бременност.

При бременната жена листериозата може да протече със симптомите на грип, с внезапна температура, втрисане, болка в мускулите, диария или раздразнен стомах. Силата на симптомите може да варира. Ако инфекцията премине към нервната система, симптомите могат да включват главоболие, схванат врат, объркване, загуба на равновесие или конвулсии. Ако имате подобни симптоми, обърнете се към лекаря си. За да се уточни дали става въпрос за листериоза се прави кръвен тест.

Как се лекува листериозата?

По време на бременност жената се третира с антибиотици срещу листерия. В повечето случаи, антибиотиците предотвратяват инфекцията на плода или новороденото. Антибиотици се дават също и на бебета, родени с листериоза.

Какво мога да направя за да избегна листериозата?

Съвети за бременни жени и други хора в рисковата група:

Не консумирайте хот-дог, месо от консерва, деликатесни меса преди да ги преварите!

Не консумирайте меки сирена от типа на "фета", "бри", "камамбер", синьо сирене, мексикански сирена от типа "queso blanco fresco". Твърдите сирена, полумеки сирена като "моцарела", пастьоризирани сирена, топено сирене, крема сирене и "котидж" сирене могат да бъдат консумирани без проблем!

Не консумирайте пресни пастети от месо. Консервираните и тези, които могат да издържат дълго, могат да се приемат!

Не консумирайте пушени риби-сьомга, бяла риба, пъстърва, треска, тон и скумрия, и морски деликатеси от хладилник, освен ако те не са приготвени на огън. Риба в консерва като тон и сьомга, или такава, която е специално преработена за издържливост, може да се консумира!

Не пийте сурово, непастьоризирано прясно мляко и не яжте храна, приготвена с непастьоризирано мляко.http://www.zachatie.org/images/blue_dot.gif Обработвайте добре на огън сурови пилешки, телешки, свински меса!

Отделяйте суровото месо, пилешко, риба от зеленчуците и сготвените вече ястия!

Измивайте ръцете, ножовете и дъската за рязане след като сте обработвали сурови храни!

Измивайте много добре суровите зеленчуци преди консумация!

Какво още може да се направи?

Листерията живее дори при 4 градуса по Целзий!

Консумирайте пресните храни или сготвените храни колкото се може по-рано!

Почиствайте хладилниците си регулярно!

Използвайте хладилен термометър, за да сте убедени, че температурата в хладилника е под 4 градуса по Целзий!

Какво да правя, ако съм консумирал заразена храна?

Ако сте приели заразена храна, но нямате никакви симптоми, според повечето експерти нямате нужда от тестване или лечение дори и ако сте бременна. И въпреки това трябва да информирате лекаря си, ако знаете, че сте яли заразена храна и сте бременна и в рамките на 2 месеца имате симптоми, подобни на тези при грипа

Дезинфекционни средства

Дезинфекционните средства се използват за унищожаване на бактерии и могат да бъдат прилагани само върху почистени или изглеждащи чисти повърхности.
Ако дезинфекционното средство бъде нанесено върху мръсна или не добре почистена повърхност, процесът на унищожаване на бактериите се затруднява, т.е. средството не достига всички бактерии. При ново производство повърхностите са все още заразени и се стига до пренос върху произвеждания продукт. В най-лошия случай това може да доведе до хранителни отравяния на крайни потребители.

Патогенни бактерии (патогенен означава болестотворен):
Консумацията на хранителните продукти, заразени с такива бактерии, води до заболявания, аборти, а в отделни случаи и смърт. Някои по-известни форми на тези бактерии са: Listeria Salmonella, E.Koli 0157H.

Бактерии, водещи до разваляне:
Хранителните продукти и напитките изглеждат неапетитно имат слизест вид, започват да миришат неприятно.

Бактериите имат нужда от определени условия, за да могат да се развиват. Като основа за своя живот те имат нужда от вода, време и подходяща за тях температура. Тази основа се разрушава, чрез правилно почистване и дезинфекциране.

При идеални условия една бактерия се дели на всеки 20 мин.

След 7 часа от една единствена бактерия може да възникне колония от 21 милиона.

КОНТРОЛ
За да се проведе процес на успешно почистване е необходим контрол. Трябва да бъдат контролирани концентрацията, времето на действие и температурата на водата (тези данни трябва да бъдат документирани в план за почистването и дезинфекциране). Трябва да бъде включена и визуална проверка след фазите на почистване и дезинфекция. Дали всичко наистина изглежда чисто . Микробиологичните тестове доказват дали няма наличие на опасни бактерии.
Такива проверки и контрол гарантират хигиенизираното съоръжение да бъде на разположение за следващия етап на производството.

Химически реакции
Продуктите на Мик тарфик са разработени по такъв начин, че трябва да бъдат смвсвани само с вода. Смесването на различни химикали може да бъде много опасно. По тази причина моля да обърнете внимание на следните предупреждения:

Продуктите, съдържащи киселини, не бива НИКОГА да бъдат смесвани с хлор.Ако това се случи се отделят опасни за живота газове (хлорен газ).

Продуктите, съдържащи киселини, не бива НИКОГА да бъдат смесвани със силно алкални разтвори, защото това би довело до отделяне на голямо количество топлина.

Силно алкалните почистващи разтвори не трябва НИКОГА да бъдат добавяни в гореща вода. Те могат да бъдат добавяни само в студена вода. Силно алкалните разтвори НИКОГА не трябва да влизат в контакт с алуминий, тъй като това ще доведе до корозия на метала.

Лична хигиена

Лошата лична хигиена е една от основните причини за заразяването на продуктите в производствения процес. Въпреки, че съоръжението може да бъде почистено много добре, в следствие на недобрата лична хигиена произвежданият продукт (месен, млечен, напитка) може да бъде заразен и неизползваем.

По тази причина например ръцете трябва да бъдат почиствани в следните случаи:

• при влизане в съоръжението
• след кашляне / кихане
• след контакт с отпадъчни продукти
• след посещение в тоалетната
• след ядене
• след пушене
• след контакт с мръсотия или заразени остатъци / повърхности

За почистване на ръцете е най правилно да се използват първоначално не парфюмиран течен сапун за ръце с дозатор, а след това средство за дезинфекция на ръцете.Т.е.първо измиване и след това дезинфекциране

.Единствено по причини за икономия на време могат да бъдат използвани и комбинирани продукти – т.н.антибактериални сапуни които освен миещата съставка съдържат и определено количество дезинфектант,което трябва да е достатъчно за постигне на необходимия дезинфекционен ефект.

Листерия

(Listeria Monocytogenes) се среща главно в меките сирена и може да се размножава и при хладилна температура. Предизвиква симптоми, подобни на грипа. Особено опасна е за кърмачетата и възрастните хора



Няма коментари:

Публикуване на коментар