сряда, 11 април 2012 г.

Пробиотиците в лечението на язва на стомаха





Пробиотиците в лечението на язва на стомаха

Според британско проучване пробиотиците могат да помогнат в лечението на пациенти с язва на стомаха. При 90% от пациентите с язва се установява наличието на бактерия, наречена Helicobacter pylori. Приемът на пробиотици потиска растежа на тази болестотворна бактерия и подобрява здравословното състояние според британския доклад.

Проучването е проведено с Lactobacillus rhamnosus GG, пробиотична бактерия, обичайно част от флората на стомаха и червата, която се използва и в производството на някои видове млечнокисели продукти и сирена. Приeмът на L. rhamnosus потиска растежа на Н. рylori и повлиява благоприятно състоянието на стомашната лигавица.

В изследването са взели участие 172 пациенти с язва на стомаха. Пациентите са на възраст между 22 и 56 години, в почти равно съотношение на мъже и жени. След 4 седмици прием на пробиотици, включени в менюто два пъти дневно, се установява, че броят на болестотворните бактерии е силно намалял при 78% от пациентите.

Наред с това участниците в проучването съобщават за субективни признаци на подобрение – намалял стомашен дискомфорт, свързан с храненето, отслабване на оплакванията, свързани с болки и киселини.

Оказва се още, че пробиотиците са „умни“ бактерии. Най-силно се развива тяхната колонизация, т.е. броят им е най-голям в областта около язвата.

Учените предполагат, че механизмите, по които пробиотиците подпомагат борбата със стомашната язва, са няколко – от една страна, те потискат бактериалния растеж, от друга, смята се, че произвеждат протеин, ускоряващ задравяването на язвата.


http://www.kiselomliako.bg



Няма коментари:

Публикуване на коментар