сряда, 11 април 2012 г.

Lactobacillus Bulgaricus (Лактобацилус Булгарикус)







Повечето хора дори не предполагат, но храносмилателната ни система всъщност прилича на бойно поле. В ежедневна битка влизат токсините, опасните вируси и бактерии със защитните сили на организма и „приятелските” бактерии.

Приятелски наричаме всички микроорганизми, които обитават стомашно-чревния ни тракт и не само че не ни пречат, но и спомагат за осъществяването на редица функции в организма. Една такава бактерия е Lactobacillus Bulgaricus. Тя най-често се среща в българското кисело мляко и швейцарските сирена, но може да бъде открита и в други млечнокисели продукти, където успешно съжителства с такива пробиотични бактерии, каквито са бифидобактериите.

Според редица проучвания бактерията L. Bulgaricus се оказва особено издръжлива на вредни въздействия. По тази причина тя е особено добър помощник в борбата с увреждащите агенти в гастроинтестиналния тракт. Корейски и американски изследователи, независимо един от друг, са установили, че лактобацилът издържа в среда с много висока киселинност. Това го прави способен да премине през стомаха, където киселинността е особено висока, и да продължи към червата, където е неговата област на действие.

Освен в кисела среда, бактерията показва голяма устойчивост на ниски температури, токсини и всевъзможни други вредни въздействия.

Когато попадне върху чревната лигавица, лактобацилът започва да се размножава. Чрез процесите на делене броят бактерии в червата нараства, а по-големият брой лактобацили носи повече ползи за организма. L. Bulgaricus отделя естествени антибиотици, които потискат растежа на опасните микроорганизми в тялото ни. Освен това той се „конкурира” с тях за място. Чисто механично, лактобацилите образуват покритие върху лигавицата подобно на всички други пробиотици, като по този начин не позволяват на неприятелските микроорганизми да се заселят върху нея.

С всички описани действия лактобацилите спомагат за подсилване на имунитета ни. Освен това наличието им в стомашната лигавица значително подобрява усвояването на хранителните вещества от нея.


http://www.kiselomliako.bg



Няма коментари:

Публикуване на коментар