сряда, 11 април 2012 г.

Бифидобактериите и нашето здраве


Бифидобактериите принадлежат към рода Бифидус. Имената на отделните представители се формират от името на рода и едно второ име за конкретния вид, напр. Bifidus Infantis. Прието е обаче името на рода да се отбелязва само с първата буква и точка след нея. Бифидобактериите са част от „добрите” бактерии в човешкия стомашно-чревен тракт. Те присъстват в нормалната флора на всеки здрав човек.

Както можем да предположим, щом природата ги е „заселила” там, то определено имаме нужда от тях.

През последното десетилетие се отделя особено внимание на проучванията, посветени на бифидобактериите. Тяхната роля доскоро не беше напълно изяснена и мястото им в ежедневното ни меню беше неясно.

Както всички други бактерии, и бифидобактериите се делят на отделни подвидове. Оказва се, че всеки подвид си има собствена роля и повлиява най-добре конкретен процес в организма ни.

Така например учените от Университета в Манчестър установяват, че за подобряване на Синдрома на раздразненото черво (Irritable Bowel Syndrome – IBS) най-добро действие има B. Infantis, B. Breve и други популярни бифидобактерии, които намират приложение в хранителната промишленост. Връзката между повлияването на атопичния дерматит и приема на B. Pseudocatenulatum е установена от японски учени. Децата, консумиращи продукти с наличието на такива бактерии, имат много по-леки прояви на атопичен дерматит.

Хранителните ни навици определят в известна степен кой подвид бифидобактерии ще се развият в гастроинтестиналния ни тракт. Така например при естествено кърмените бебета доминира броят на B. Bifidum. Сред бебетата, хранени с адаптирано мляко, по-голяма е колонията на B. Pseudocatenulatum.

Някои бифидобактерии, които се използват в хранителната промишленост, не се размножават в червата. Те имат изключително полезен ефект, но той може да бъде постигнат само чрез постоянен внос на бактерии с храната.

Именно в тези данни се корени бъдещето на проучванията на бифидобактериите – кой, как и колко бактерии да приема с храната си, в зависимост от индивидуалните си нужди и здравословно си състояние.

Свойствата на бифидобактериите ги отличават като едни от най-големите „помощници” в гастроинтестиналния тракт. Подобно на другите пробиотици те подсилват имунитета, заздравяват чревната лигавица, подпомагат стомашно-чревния комфорт.


http://www.kiselomliako.bg





Няма коментари:

Публикуване на коментар