вторник, 19 май 2015 г.

Наблюдавайте стойката на детето


Наблюдавайте стойката на детето !


Гръбначните изкривявания не са само естетически въпрос. В най-леката си степен едно гръбначно изкривяване може да причини лесна умаряемост и неопределено усещане за дискомфорт, което да изнерви детето и да го направи капризно и кисело. Началните форми са напълно обратими и много лесно могат да се корегират с прости и лесни за изпълнения упражнения за засилване на мускулатурата и подобряване на стойката. Със засилване на изкривяването се увеличават и нелагоприятните му отражения върху общото състояние на детето и на функцията на отделни органи и системи. Естествено първо започва да страда гърбът- промяната в разположението на прешлените един спрямо друг води до неравномерно разпределение на тежестта върху тях и спомага за т.н. ошипяване- състояние което допреди години беше типично старческо изменение в днешни дни се превръща в нещо обичайно дори в значително ранна възраст. Това води допритискане на нервите излизащи от гръбначния стълб, а от там - схващания на мускулите инервирани от тези нерви, болка и скованост, затруднено движение, промяна в стойката. Неправилното положение на тялото увлича и положението на главата, по този начин се изгражда индиректна вртзка между гръбначно изкривяване и проблеми със зрението- късогледство, кривогледство и пр. В още по- напреднали стадии се стига до изтръпване на крайниците (пак поради притискане на нервни влакна) намалена мускулна сила, нарушена координация на движенията. Както знаем ребрата са захванати в единия си край за гръбначния стълб. Така че когато той е усукан и наклонен на една страна увлича след себе си и ребрата като по този начин се деформира целия гръден кош. От това първо започва да страдат белите дробове а по-късно и сърцето. Често гръбначното изкривяване довежда и до плоскостъпие, което от своя страна променя походката и води до неравномерно разпределение на тежестта върху краката и така започват и болките в коленните и тазобедрените стави. Изкривяването на гръбначния стълб е и почти сигурна предпоставка за настъпване на дикопатия и дискова херния на по- късен етап.
Всичко това са само малка част от всички неприятности до които води едно гръбначно изкривяване. И тук в пълна сила действа принципът, че най- доброто лечение е НЕДОПУСКАНЕТО на започващ подобен процес.Профилактиката се превръща постепенно в медицината на бъдещето. Така че мили майки обръщайте внимание на стойката на децата си. Имайте в предвид, че изкривяването може да настъпи както в предно-задна посока- кифоза (т.е. прегърбване напред) така и в странична посока – сколиоза. Наблюдавайте нивото на раменете на децата си- те трябва да са разположени симетрично едно на друго, седалишните гънки също трябва да са еднакви при двете крачета, походката трябва да е ритмична и гъвкава (без накуцване или накланяне на една страна). Най- добре състоянието на гръбначния стълб може да определи лекар ортопед или кинезитерапевт, затова периодични консултации и прегледи са най- интелигентното отношение към здравето на децата ни. А иначе мерките за предотвратяване на изкривяване са известни- изправена стойка при седеж, без гледане на телевизия в легнало положение, носене на раницата на двете рамене и спорт, спорт, спорт. Най- подходящото физическо наоварване за поддържане на гръбната мускулатура в безупречно състойние както и за корегция на вече настъпило изкривяване е плуването и туризмът. На много места най-вече в големите градове има центрове и салони където се провеждат занятия по изправителна гимнстика, или се дават консултации за упражнения които съвсем спокойно могат да се изпълняват в домашни условия. В България от няколко години вече има и внос на т.н. швейцарски топки, подходящи както за упражнения така и като отличнен заместител на стола.
Тянхата сферична форма не позволява на човек да се изкриви в някоя посока т.к. веднага поддават и може да се изплъзнат из под вас. Това принуждава седящият в началото волево а в последствие с изграждането на навик и несъзнателно да поддържа сам правилна изправена позиция на тялото дори при много продължително седене.
 
 С две думи в пряк и преносен смисъл научете децата си да ходят с гордо изправена глава!!!Няма коментари:

Публикуване на коментар